tiistai 27. toukokuuta 2014


 
Menitkö ja myitkö soittimesi eilisiltaisen Lontoon sinfoniaorkesterin Tampere-talon vierailukonsertin jälkeen? Palautuuko viheliäinen elämäsi enää koskaan entiseen uomaansa tämän mannerlaattoja uudelleen järjestelleen presentaation jäljiltä? Saako naapurin tontille rakentaa ja kuinka paljon? Näitä ja muita elintärkeitä kysymyksiä varmaankin monet täpötäyden Tampere-talon suuren salin yleisöstä miettivät päissään.
 

Jo ennen vierailukonserttia oli Sorsapuistosaliin järjestetty keskustelutilaisuus, joka kokosi innostuneimmat konserttivieraat - muutama sata henkeä - vetreänä vilkuilemaan maailmankuuluja muusikkoja tummanpuhuvassa ja kolkossa ympäristössä. Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas viritteli keskustelua, jonka suvereenisti hoitivat kapellimestari Daniel Harding ja orkesterin huilujen äänenjohtaja Gareth Davies rutinoiduilla esiintymistaidoillaan ja runsaalla huumorilla keskustelua höystäen. Keskustelun aiheet polveilivat kuumatkailusta yleisön esittämään kysymykseen Gustav Mahlerin sinfonioista ja pääsipä huilujen äänenjohtaja Davies demonstroimaan rytmitehtävän avulla ja paikallaolijoiden suosiollisella avustuksella, kuinka tuiki tarpeellinen henkilö orkesterin kannalta oikeastaan on kapellimestari.
 

Gramophone-lehden vuonna 2008 maailman neljänneksi parhaaksi orkesteriksi noteeraaman soittokunnan  saanti Suomeen on varmasti ollut melkoinen työvoitto; tiettävästi ensimmäiset yhteydenotot orkesteriin tämän vierailun aikaansaamiseksi on otettu jo vuonna 2009. Orkesteri saapui kiertueensa päätöskonserttiin Tampereelle Puolan Varsovasta, jossa se soitti samansisältöisen konserttiohjelman viime perjantaina. Tampere-talon suuri sali - joka on samalla Pohjoismaiden suurin konserttisali - sai kunnian todistaa tätä loistavaa konserttia ja suurenmoista vierailua ainoana konserttisalina Suomessa orkesterin tämänkertaisen kiertueen aikana.

Orkesteri itse ilmoittaa soittavansa yli 80 konserttia vuosittain Barbican Centren kotisalissaan Lontoossa ja on myös tunnollinen ja ahkera vierailuiden tekijä maailmalla. Lontoon sinfoniaorkesteri muistetaan myös varsin ahkerana levyttäjänä; sen oma levymerkki LSO Live on julkaissut yli 80 kansainvälistä äänitettä. Tämän lisäksi orkesteri on soittanut yli 200 elokuvan soundtrackilla. Orkesterilla on myös poikkeuksellisen hieno ja laaja musiikkikasvatusprojekti, joka tavoittaa vuosittain noin 60 000 kuulijaa ja LSO Discovery tarjoaa kaikenikäisille tilaisuuden musiikkiharrastukseen. Historiansa aikana monet legendaariset kapellimestarit ovat saaneet johtaa ylikapellimestareina tätä maailmankuulua orkesteria: Hans Richter, Edward Elgar, Arthur Nikisch, Thomas Beecham, Albert Coates, Willem Mengelberg, Hamilton Harty, Josef Krips, Pierre Monteux, István Kertész, André Previn, Claudio Abbado, Michael Tilson Thomas ja Colin Davis. Lontoon sinfoniaorkesterin ovat omistaneet lähes alusta alkaen orkesterin omat muusikot ja nykyinen orkesterin ylikapellimestari on Valeri Gergijev. 31.8.1975 Oxfordissa syntynyt Daniel Harding taas on orkesterin vieraileva ylikapellimestari ja vuodesta 2007 lähtien hän on toiminut Tukholmassa Ruotsin radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina. Kapellimestariksi hänet ovat koulineet Claudio Abbado ja Simon Rattle. Elokuussa Harding on tulossa Ruotsin radion sinfoniaorkesterin kanssa Turun musiikkijuhlille esittämään ainakin Gustav Mahlerin Sinfonian nro 2.
 

Lontoon sinfoniaorkesterin Tampere-talon vierailukonsertin rungon muodostivat Franz Schubertin Sinfonia nro 7 "Keskeneräinen" ja Gustav Mahlerin Sinfonia nro 1 "Titaani", jonka ensimmäinen versio valmistui vuonna 1888 ja kantaesitettiin Budapestissa seuraavana vuonna. Ensimmäisestä teoksesta lähtien yleisö otti vierailijoiden tarjoaman musiikin riemulla ja suurilla aplodeilla vastaan. Lopulta orkesteri heltyi soittamaan yleisön ylistäessä seisaaltaan vielä pari ylimääräistä numeroa, joista ensimmäinen oli Edward Elgarin Nimrod-osa Enigma-muunnelmista. Yleisön vaatiessa lisää, jatkoi orkesteri vielä toisellakin ylimääräisellä; John Williamsin Tähtien sota-elokuvasta tunnusmusiikkia oli lopuksi vuorossa. Kaksi ja puolituntiseksi venähtänyt konsertti Tampere-talossa oli talon historian varmasti mieleenpainuvimpia musiikillisia tuokioita. Maailmankuulu Lontoon sinfoniaorkesteri hoiti soitannan ensiluokkaisesti; jousien sointia kuunteli riemukseen ja varsinkin tällä ohjelmalla vasket pääsivät loistamaan monasti. Suuri nautinto oli myöskin katsella vierailevaa ylikapellimestaria, joka hoiti tonttinsa todella tyylikkäästi hyvällä maulla ja osoittautui myös erittäin sanavalmiiksi ja varmaksi esiintyjäksi suurenkin yleisön edessä. Tampereella vieraili maanantaina 26.5.2014 eittämättä yksi maailman huippuorkestereista ja erittäin lahjakas ja osaava vieraileva ylikapellimestari. Orkesterin muonavahvuudessa on myös pohjoinen ulottuvuus, kun kontrabassot ovat saaneet joukkoonsa Jani Pensolan Suomesta.
 

Ei kommentteja: