maanantai 11. marraskuuta 2013


 
Tiistaina 22.10.2013 teki Vantaan viihdeorkesteri vierailun Helsingin Musiikkitaloon konsertillaan Suomen parhaat laulut. Vierailukonsertin johti orkesterin nykyinen, orkesterin kanssa työnsä vuonna 2011 aloittanut  ylikapellimestari Nick Davies ja solisteina orkesterilla olivat Diandra, Helsingin Kaupunginteatterin näyttelijä ja laulaja Sanna Majuri sekä Dalapé-orkesterin nykykokoonpanon vetäjä ja orkesterin solisti Juha Hostikka.

Orkesteri avasi konsertin soittamalla Lasse Mårtenssonin Myrskyluodon Maijan, jota seurasi Juha Hostikan solistina laulamat Toivo Kärjen ja Kerttu Mustosen Siks' oon mä suruinen Tero Lindbergin  orkesterille tekemänä sovituksena ja Erik Lindströmin valssin Muistatko Monreposin, jonka sanat teki Aili Runne ja orkesterisovituksen kapellimestari Ossi Runne. Sanna Majuri esiintyi Katri Helenan esiintymisasussa aloituskappaleenaan Veikko Samulin ja Juha Vainion Mun sydämeni tänne jää, jonka osaavasta sovituksesta vastasi Olli Heikkilä ammattitaidollaan. Diandran aloitusnumerot olivat Rauno Lehtisen omia sävellyksiä, sanoituksia ja sovituksia ja ensimmäinen niistä oli Tom, Tom, Tom ja toinen kappale oli On hetki. Diandran esitysten välin sijoittui vielä yksi Sanna Majurin soolonumero Erna Tauron ja Tove Janssonin Syyslaulusta, sovittajanaan Jussi Lampela. Vielä ennen väliaikaa lauloivat Sanna Majuri ja Juha Hostikka duona Raimo Henrikssonin - joka myös istui yleisön joukossa kuuntelijana - legendaarisen sovituksen Jukka Kuoppamäen takavuosien hitistä Sininen ja valkoinen ja ensimmäinen puoliaika päättyi orkesterin soittamaan sikermään Juha Vainion lauluista Albatrossin matkassa, jonka ansiokas sovitus on taas Vantaan viihdeorkesterin pitkäaikaisen ylikapellimestarin ja trumpetisti Markku Johanssonin armoitettua tuotantoa.
 

Väliajan huilattuaan Vantaan viihdeorkesteri aloitti toisen puoliajan konsertista Unto Monosen Satumaa tangolla Raimo Henrikssonin sovittamana ja Toivo Kärjen ja Reino Helismaan Sinun silmiesi tähden Antti Rissasen sovittamana. Molemmissa kappaleissa yleisön huomion keräsi solistina Juha Hostikka. Diandran esitettäväksi lankesi Kaj Chydeniuksen Sinua, sinua rakastan, joka Jarkko Kiisken sovituksena oli saanut lähinnä alku- ja välisoittoihin uutta "verta" ja ilmettä. Markku Johansson sai sovittajana tilaa toisen kerran konsertissa, kun Sanna Majuri ryhtyi tulkitsemaan Tamara Lundin tekstiä kihlattunsa Rami Sarmannon säveltämään kappaleeseen Sinun omasi. Yleisradion kapellimestarina 1990-luvulla toiminut ja 6.8.1949 syntynyt Olli Ahvenlahti pääsi näyttämään sovitustaitojaan Diandran laulaessa Petri Laaksosen säveltämän ja Vee-Pee Lehdon sanoittaman Sata salamaa, Suomen Euroviisujen laulukilpailun edustuskappaleen vuodelta 1987. Salamoinnin jälkeen tunnelma jälleen rauhoittui, kun Sanna Majuri herkisteli Anssi Tikanmäen sävelin, sanoin ja sovituksin Balladilla elokuvasta Klaani. Juha Hostikan viimeinen soolonumero oli Aamu; Pepe Willbergin ja Markku Johanssonin yhteinen sävellys, johon sanat aikanaan teki Vexi Salmi. Itseoikeutettuna sovituksesta vastasi tietysti kappaleen toinen säveltäjä ja loistava muusikko, Markku Johansson, ja kappaleeseen pääsi soittamaan myös oman, huikean soolonsa kitaralla Jari Nieminen. Illan seuraavassa vaiheessa näyttelijä Sanna Majuri riisui korkokengät jalastaan ja valmistautui laulamaan Jussi Lampelan sovituksen Jenni Vartiaisen ja Jukka Immosen sävellyksestä Missä muruseni on, johon Mariska on tehnyt sanoituksen. Viimeiseen käsiohjelman mukaiseen sooloesitykseensä Diandran esitettäväksi lankesi Matti Mikkolan sävellys Otto Grundströmin sanoihin Hetken tie on kevyt, joka oli myös Jussi Lampelan sovitus orkesterille. Virallisen ohjelman viimeisenä ja solistikunnan yhteisesityksenä esittämä laulu oli Rauli Somerjoen kappale Valot, jonka sovitusta ovat sorvanneet Veijo Laine, Riku Niemi ja Jussi Lampela yhdessä.
 

Ilman ylimääräisiä esityksiä ei tämäkään konsertti saanut päättyä, vaan Jukka Kuoppamäen Sininen ja valkoinen sekä Rauno Lehtisen Tom, tom, tom saivat uusintaesityksensä ylimääräisinä konsertin lopuksi. Ilo oli soittajakunnassa nähdä ja kuulla paljon tunnettuja ja osaavaa sekä hyvin ammattitaitoista joukkoa; nostanpa esimerkiksi Tampere Filharmoniassakin soittaneen oboistin Paula Malmivaaran.

Ei kommentteja: