sunnuntai 15. syyskuuta 2013


                                Tampere-talon suuri sali juuri ennen konserttia.
 
Tampere Filharmonian kausisarja on potkaistu näyttävästi käyntiin; ensimmäinen kausisarjan syksyn 2013 konserteista - 6.9.2013 Santtu-Matias Rouvalin johtaessa konserttia - keräsi 1400 kuulijaa suureen saliin ja viime perjantain konsertti kokosi saliin ehkä hieman vajaat 1200 uteliasta kuulijaa. Tämä kausisarjan toinen konsertti on kuultavissa Ylen Areenan kautta (30 päivää perjantaista 13.9. lähtien), sillä Yleisradio tallensi konsertin ja lähetti sen myös suorana radiolähetyksenä Ylen Ykkösen kautta viime perjantaina.

Perjantain 13.9.2013 klo 19 Tampere Filharmonian konsertin kapellimestarina toimi tänä syksynä Tampereen Filharmonisen Kuoron taiteellisena johtajana aloittanut Jani Sivén. Sivén tunnetaan myös säveltäjänä ja hän ennättää johtaa Kamarikuoro Auditen ja Sinfonietta SOI-orkesterin lisäksi vielä Helsingin Concordia-nuoriso-orkesteria. Konsertin solisteina esiintyivät mezzosopraano Tuija Knihtilä, baritoni ja Lappeenrannan laulukilpailujen voittaja vuodelta 2013 Aarne Pelkonen sekä avustavia kuoroja oli lauteilla näyttävästi; Tampere Filharmonisen Kuoron lisäksi San Franciscon Choral Society sekä tamperelainen Pirkanpojat Jouni Rissasen johdolla.

Konsertin ohjelma koostui seuraavista teoksista; aloitusnumeron sai 9.10.1928 syntyneen Einojuhani Rautavaaran Cantus arcticus vuodelta 1972, konsertto linnuille ja orkesterille op. 61 - Oulun yliopiston tilausteos ensimmäiseen promootiotilaisuuteensa. Rautavaaran vanavedessä ui seuraavaksi teokseksi Edward Elgarin ylivoimaisesti suosituin lauluteos Sea Pictures op. 37, jonka säveltäjä sai esityskuntoon heinäkuussa 1899. Elgar omisti teoksensa mainiolle alttolaulajalle Clara Buttille ja teos sai kantaesityksensä Norwichin festivaalilla säveltäjän ollessa kapellimestarina lokakuussa 1899. Laulusarjan viisi tekstiä säveltäjä sävelsi englantilaisten 1800-luvun kirjailijoiden teksteihin ja yksi niistä on hänen vaimonsa Caroline Alice Elgarin runo. Teoksen osat ovat: I Meren kehtolaulu (Sea Slumber-song), II Suojasatamassa (In Haven/Capri), III Pyhäpäivän aamu merellä (Sabbath Morning at Sea), IV Korallien maa (Where Corals Lie) ja V Uimari (The Swimmer). Välittömästi väliajan jälkeen sekä salin kuulijoille että kaikille radiovastaanotinten äärellä viihtyneille tarjoutui tilaisuus tutustua säveltäjä Olli Kortekankaan sinfoniseen kantaattiin Seven Songs for Planet Earth, jonka toisena tilajana on Tampere Filharmonia ja teos sai siis näin Suomen ensiesityksen. Sävelteos sai syntynsä Choral Arts Society of Washingtonin tilauksesta ja keskeisimmät tekstit teokseen ovat kentuckyläisen runoilijan ja luontoaktivistin Wendell Berryn. Teos kantaesitettiin Washingtonin Kennedy Centerissä toukokuussa 2011. Olli Kortekangas on nyt jo edesmenneen piispamme Paavo Kortekankaan poika ja sävellystä hän opiskeli Sibelius-Akatemiassa Einojuhani Rautavaraan ja Eero Hämeenniemen hellässä hoidossa vuosina 1974-1981 jatkaen sieltä vielä Berliiniin saamaan lisäoppia säveltämiseen. Olli Kortekangas on itse opettanut Espoon musiikkiopistossa, Teatterikorkeakoulussa ja Sibelius-Akatemiassa. Säveltäjä Kortekankaan yli sadan teoksen joukossa on kamarimusiikkia, kuoromusiikkia, orkesterimusiikkia ja oopperoita. Erityisen hyvin Kortekangas tunnetaan säveltäjänä juuri erilaisille kokoonpanoille kirjoitetuista laulu- ja kuoroteoksista. Kortekankaan oopperoista mainittakoon esim. Grand Hotel (1985), Joonan kirja (1995), Marian rakkaus (1999), Messenius ja Lucia (2004), Isän tyttö (206) ja Yhden yön juttu (2011).


 

Kaikki konsertin esittelytilaisuudessa olleet viriilit kuulijat pääsivät seuraamaan 16.5.1955 Turussa syntyneen säveltäjä Olli Kortekankaan selostusta teoksestaan ja sen syntyvaiheista. Säveltäjä mm. kertoi, miksi hän pitää teostaan kantaattina ja miksi hän kutsuu teosta sinfoniseksi. Teoksen tiukka muoto ja aiheen käsittely viittaavat sinfoniaan ja kuulija voi melko vaivattomasti seurata vedessä muodostuvia, laajenevia renkaita, jotka vievät viestiä eteenpäin. "Keskeisintä käyttämieni laulutekstien aiheissa on ihmisen eksistenssin ymmärtäminen. Mikä on ihmisen paikka maailmassa?" Sinfonisen kantaatin osat ovat seuraavat: I I go Among Trees (Menen puiden lomaan), II From The Praise of the Creatures (Luotujen ylistyksestä), III Sowing the Seed (Siemeniä kylväessäni), IV Yolk - Chanting the Landscape (Joiku - Lauletaan maisema), V We Who Prayed and Wept (Me, jotka rukoilimme ja itkimme), VI The Beat (Syke) ja VII The Peace of Wild Things (Villin luonnon rauha).






Liitän tähän vielä muutaman valokuvan viime perjantain konsertin esittelytilaisuuden tunnelmista ja sen jälkeen voimmekin kaikki yhdessä lähteä Ylen Areenan äärelle kuulemaan Tampere Filharmonian perjantain konserttia Tampere-talon suuresta salista!




 

Ei kommentteja: