sunnuntai 27. tammikuuta 2013



Kaupungin voi halutessaan rakentaa myös paperista ja puusta, jos sen rakentaa pienoismallin muotoon. Prahan kaupunginmuseossa on säilytyksessä pienoismalli, joka kuvaa Tšekin tasavallan pääkaupunkia Prahaa. Tämän uskomattoman pikkutarkan pienoismallin isä on Antonin Langweil, joka tiettävästi rakensi tätä pienoismallia 11 vuotta vuodesta 1826 aina vuoteen 1837, jolloin hän tuberkuloosin heikentämänä valitettavasti kuoli pois. Tarina ja itse pienoismalli ovat niin mielenkiintoisia, että maksaa varmasti vaivan tutustua kumpaiseenkin.

Antonin Langweil syntyi Postoloprtyn kaupungissa vuonna 1792 oluenpanijan perheeseen, jossa oli kaikkiaan yhdeksän lasta. Langweil päätyi opiskelemaan litografiaa eli kivipainantaa Wienin taideakatemiassa ja sen jälkeen hän perusti Prahaan vuonna 1818 aivan ensimmäisen litografeja valmistavan pajan. Ilmeisesti Langweil omasi melko heikot liikemiestaidot, koska hän sai pajansa ajettua vararikkoon. Vuonna 1822 Langweil pääsi kuitenkin yliopiston kirjastonhoitajaksi. Neljä vuotta myöhemmin eli vuonna 1826 hän tutustui Prahassa näyttelyyn, jossa esiteltiin kipsistä pienoismallia Pariisin kaupungista. Siitä lähtien hänen unelmansa oli rakentaa Prahasta pienoismalli ja toimeen hän ryhtyi heti samana vuonna käyttäen materiaalina kartonkia ja jonkin verran puuta.

Langweil käytti pohjakuvanaan työhönsä Jünttnerin topografista karttaa Prahasta, joka oli julkaistu painetussa muodossa. Mittakaavana hän käytti suhdetta 1:480 ja ennen mallin rakentamista hän kulki ja tutki vuosien ajan pitkin Prahan katuja piirtäen havainnoistaan hyvin yksityiskohtaisia luonnoksia. Hyvin tarkasti hän merkitsi muistiin esim. rakennusten, puistonpenkkien, patsaiden, vajojen ja puiden sijainnit. Hän jopa havaitsi ja siirsi pienoismalliinsa rakennusten särkyneet ikkunat, maassa lojuvat tynnyrit, seiniin nojaavat tikapuut ja halkopinot. Langweil numeroi kaikki pienoismallin rakennukset ja pienoismallissa ovat jopa katulyhdyt, vesikourut ja mukulakivet katujen päällysteinä. Kirkot hän myös rakensi yksityiskohtaisesti aina lasimaalauksia ja puuttuvia ikkunaruutuja myöten. Jos taloissa ulkoinen asu oli kärsinyt, pilkisti pudonneen rappauksen alta jopa tiiliseinää. Kaupungin halki luonnollisesti mutkitteli Vltavajoki. Taloudellista asemaansa parantaakseen hän rakensi myös aateliston talojen pienoismalleja. Langweil esitteli tekovaiheessakin työtään pyyteettömästi yleisölle useissa näyttelyissä. Pienoismallissa on neliöitä kuin pienessä yksiössä; sen mitat ovat 5,76 metriä pituutta ja leveyttä 3,24 metriä. Pienoismalli on nykyään lasikuvun alla ja sen valaistuksesta huolehditaan kuvun alla olevilla lampuilla, joilla saadaan loihdittua vaikka ilta- ja yövalaistuksia. Pienoismallissa on yli kaksituhatta rakennusta ja se on kaiken kaikkiaan hyvin pikkutarkkaa ja huolellista työtä.

Valitettavasti Antonin Langweil sairastui vuonna 1837 tuberkuloosiin ja lopulta menehtyi taudin murjomana 11.6.1837. Huhtikuussa 1837 isänmaallinen museo tyrmäsi Langweilin ajatuksen pienoismallin sijoittamisesta museoon. Hänen jälkeensä jäivät vaimo ja peräti viisi tytärtä. Kolme vuotta Langweilin kuolemasta, vuonna 1840 pienoismalli kulkeutui yhdeksässä laatikossa isänmaalliseen museoon, jonka tänään tunnemme Tšekin kansallismuseona. Langweilin leski sinnikkäästi tarjosi pienoismallia keisari Ferdinand I:lle ostettavaksi ja saikin keisarin ostamaan sen sekä lahjoittamaan pienoismallin isänmaalliseen museoon. 1800-luvulla pienoismallia näyteltiin museossa vain satunnaisesti ja kun se vuonna 1891 oli esillä valtakunnallisessa juhlanäyttelyssä, siihen investoitiin suhteellisen hintavia korjauksia. Vuonna 1905 pienoismalli sijoitettiin osaksi kansallismuseon pysyvää kivipiirros- ja veistoskokoelmaa. Tänään pienoismalli sijaitsee Prahan kaupunginmuseossa ja se on museonkävijöiden ehdoton suosikkinähtävyys. Pienoismalli on hyvin kiitollinen tutkimuskohde kaikille, jotka haluavat katsoa Prahan kaupunkikuvan korjaus- ja saneeraustöiden aiheuttamia muutoksia mm. juutalaiskorttelissa ja vanhassa kaupungissa. Nykyään tämä pienoismalli on tallennettu digitaaliseen formaattiin ja kaikki halukkaat voivat kummastella vuoden 1837 Prahaa interaktiivisen tietokoneohjelman välityksellä.


Ei kommentteja: